Fietsvakantie Mallorca

Van zondag 13 tot en met zondag 20 juni 2021.

Mijn 40e fietsvakantie op Mallorca sinds 2002.

Zondag 13 juni: Vertrek naar Mallorca
Vlucht TB 1371 van Tuifly vertrekt stipt om 15.45 uur op Zaventem en brengt mij via Menorca naar Palma de Mallorca.
Na grondige inspectie van de corona paperassen kan ik mijn bagage ophalen en naar het hotel vertrekken.
Zoals gewoonlijk met open armen ontvangen maar mijn barmoeders kussen dat kon niet.
Check-in en onmiddellijk eerste avondmaal.

Maandag 14 juni:
Na het ontbijt ben ik mijn fiets gaan ophalen en klaar gezet voor gebruik.
Mijn eerste rit was als onmiddellijk met wat klimwerk.
Via de oude baan naar Llucmajor en vervolgens naar Randa en tot boven Cura. Een klooster helemaal boven met als het goed weer is prachtige vergezichten. Vandaag was er lichte sluier bewolking, dus minder mooie vergezichten. Ook nog pech dat de bar gesloten is. Wegens de corona maatregelen is de bar en het restaurant alleen open op zaterdag, zondag en feestdagen.
Middagstop dan maar in Llucmajor en terug naar de kust met nog een drankstop in La Terazza. Vlaamse vrienden Frank en Carmen.
Totale afstand: 71 km. Fietstijd: 4 uur. Zeer warm weer en temperatuur boven de 30°.

Dinsdag 15 juni:
Een echte bergrit naar Valldemossa.
Langs het kustfietspad richting Palma en dwars door de stad (aangelegde fietspaden). Ik volg de Ma 1043 naar Puigpunyent.
Ma 1016 – Ma 1041 – Ma 1101. Ondertussen enkele coll’s beklommen.
Na Puigpunyent gaat de tocht verder naar Esporles via Ma1101 – Ma 1100 – Ma 10 tot in Valldemossa met terug enkele coll’s.
Middagstop in Valldemossa en dan is het steeds dalen via de Ma 1110 richting Palma en opnieuw dwars door de stad naar het kustfietspad richting hotel.
Totale afstand: 85 km. Fietstijd: 4u30. 1190 hoogtemeters.
Zeer warm weer (35° om 13 uur in Valldemossa)

Woensdag 16 juni:
Relatief vlakke rit, richting Cala Pi.
Om 9.30 uur vertrek ik langs de promenade om nadien langs de kust naar de Ma 6014 naar Cala Pi te fietsen. Ik blijf niet op deze (drukke) hoofdbaan maar fiets langs heel rustige baantjes in het binnenland. Bij mijn aankomst in Cala Pi stel ik vast dat het terrein met de toren afgesloten is met een muur en draad. Het is nu niet meer toegankelijk. Bij de terugweg volg ik de wijk met allemaal mooie villa’s, door de Duitsers gebouwd maar reeds heel veel van eigenaar veranderd. Nieuwe eigenaars zijn nu veelal Italianen en dat is te zien aan de Italiaanse nummerplaten op de auto’s.
Het was terug tropisch warm en daardoor moest er herhaaldelijk bijgetankt worden en de laatste stop vandaag was bij Bar – eet en praatcafé La Terraza.
Totale afstand: 73 km. Fietstijd: 3.30 uur en vandaag slechts 380 hoogtemeters.

Donderdag 17 juni:
Terug een mooie rit op Mallorca. Een bergrit.
Vertrek om 9.30 uur aan het hotel, richting Santa Maria voor een eerste tussenstop.
Vervolgens de bergen in om via Olaro naar Oriënt te fietsen voor de middagstop.
Op de stopplaats krijg ik het gezelschap van Nederlanders met Falco De Hartog. Het wordt natuurlijk een feestje met cola en water. Via Bunyola gaat de tocht verder naar Palma en het kustfietspad om terug mijn hotel te bereiken.
Nadien ga ik nog shoppen in het grote winkelcentrum Fan en na het diner heb ik afspraak met Vlaamse vrienden voor de match van de rode duivels. Ook Falco komt met zijn groepje er bij om te supporteren voor het Nederlands elftal.
Voetbal zegt mij niet zoveel. Ik heb gisteren meer plezier beleefd toen Yves Lampaert terug BK werd tijdrijden. Je moet daarvoor tegenwoordig niet meer thuis zijn om alles vanop de eerste rij te volgen.
Totale afstand: 80 km. Fietstijd: 4 uur. 820 hoogtemeters.

Vrijdag 18 juni:
Naar de overkant.
Langs het kustfietspad naar Palma en zo volledig rond de baai via Calvia naar Paguera. Ma 1015 – Ma 1031 – Ma 1012.
Van dan af alle kustplaatsen van de baai tot in Palma.
Paguera, Santa Ponça, Port Adriano, Magaluf, Palmanova (middagstop in Le Petit Bistro) Portal Nous, Illetes, Bendinat, Cala Major, Palma haven (tussenstop) Weer op de andere kant via Molinar, Coll d’en Rabassa, Can Pastilla en het hotel.
Het was weer drukkend warm met heel veel sluierwolken. Temperatuur rond de 30°.
Totale afstand: 77 km. Fietstijd: 4 uur en terug 535 hoogtemeters.

Zaterdag 19 juni:
Mijn laatste dag op het eiland en tevens een laatste fietstocht.
Rond de luchthaven en nog meer.
In de vroege morgen heeft het geregend en er is weinig zon vandaag. Nu en nog wat druppels en er zit bruin zand in de regendruppels. Rond de luchthaven en kennismaking met de boer.
Deze morgen vertrek ik wat later dan gewoonlijk omdat het een relatief korte rit is met herhaaldelijk een stop om foto’s te nemen en voor bevoorrading. In de late namiddag mijn fiets ingeleverd en nog een Kwaremondje gedronken in La Terraza.
Valies maken en vroeg slapen want het is morgen vroeg dag.
Totale afstand: 48 km. Fietsduur 3 uur. Relatief vlak.

Zondag 20 juni:
De terugreis.
Reeds om 7.30 uur moet ik op de luchthaven zijn voor de terugvlucht.
Vlucht TB 1412 vertrekt om 9.25 uur richting Brussel.


Dat betekent dan het einde van mijn 40e fietsvakantie op Mallorca sinds 2002.
Deze fietsvakantie staat in mijn top 3 van alle fietsvakanties op Mallorca, individueel of als fietsbegeleider.

Ik hoop begin september terug op het eiland te zijn om nog een aantal mooie fietstochten te maken.