Leiestreek – fietsroute.

Routen – Oost-Vlaanderen.

Deze fietsroute werd gepubliceerd in de magazine Routen nr. 2 – 2021.
Het traject is volgens het fiets knooppuntennetwerk en start aan knooppunt 52 aan de Leie en je komt er na 60 fietskilometers terug aan.

Knooppunten: 52 – 4 – 31 – 5 – 82 – 42 – 2 – 87 – 88 – 22 – 23 – 20 – 14 – 13 – 6 – 9 – 11 – 12 – 90 – 86 – 76 – 74 – 67 – 63 – 62 – 57 – 68 – 52.
Kom je met de fiets op de auto, dan kan je gratis parkeren langs de watersportbaan en zit je reeds onmiddellijk op de route.
De watersportbaan bevindt zich tussen knooppunt 68 en knooppunt 52. Je volgt gewoon richting Centrum en je zult de bordjes snel ontdekken.
Vanaf knooppunt 52 volg je de Leie, dwars door de kuip van Gent met heel wat bezienswaardigheden. Je dwarst de Veldstraat, langs de Volderstraat, de Reep naar Portus Ganda en je verlaat de kuip richting Ledeberg. Heel wat plezante fietspaden, fietsstraten en bruggen over het water. Via de De PIntelaan maak je de oversteek van de binnenring, de Ringvaart en vervolgens de buitenring. Je komt aan een nieuwe spiraalvormige fietsbrug die verder door het stadsbos loopt. Ook een stuk fietssnelweg richting De Pinte en Deinze vinden we terug op onze route. We volgen niet steeds de Leie maar die is ook nooit ver weg.
Langs Astene fietsen we het centrum van Deinze binnen. Deinze werd in 2020 verkozen tot de beste fietsstad van Vlaanderen en er werd de laatste jaren heel veel gerealiseerd op gebied van fietsveiligheid.
Bij de terugweg doen we alle Leiedorpjes aan.
We fietsen terug langs Astene en vervolgens naar Bachte-Maria-Leerne, Sint-Martens-Leerne, Deurle, Sint-Martens-Latem, Sint -Denijs-Westrem, Afsnee en Drongen om terug de startplaats of de auto te bereiken.
Ik heb terug heel wat foto’s genomen en daar kun je rustig van genieten.