Fietsvakantie Mallorca mei 2019

Van 7 tot en met 15 mei 2019.
Verblijf in hotel *** Helios***

Een vakantie waar alles kan en niets moet. In het jaar 2002 ben ik voor de eerste keer op vakantie geweest naar Mallorca. Mijn verblijfshotel was toen ook hotel Helios. Sinds 2002 heb ik reeds herhaalde malen in dit hotel verbleven. Ook deze keer heb ik gekozen voor hotel Helios omwille van zijn uitstekende prijs/kwaliteit. In 2002 heb ik een fiets gehuurd bij mijn Duitse naamgenoot. Ook dit jaar ga ik terug bij hem een fiets huren maar deze keer geen trekkingfiets maar een e-bike. Ik wil deze keer al de fietstochten die ik in het verleden gedaan heb eens terug doen voor de fun.
Iedere dag rondtoeren op het prachtige fietseiland en dit op mijn eentje, zonder stress, zonder gezeur of gezever. Meer moet dat niet zijn als het weer maar mee wil. Het weer, dat zal zeker geen probleem zijn.

Dinsdag 7 mei: vertrek
Mijn vlucht FR2915 van Ryanair vertrekt op Zaventem om 13 uur.
Ik moet dus om 11 uur op de luchthaven zijn.
Aankomst in Palma de Mallorca omstreeks 15 uur. Na het ophalen van mijn bagage, neem ik de bus naar het hotel.
Na de check-in ben ik naar de fietsverhuurder geweest om een fiets te bestellen maar hij heeft de e-bikes van vorig jaar niet meer.
Dan maar naar Clips Mallorca Cycling en daar besteld.

Woensdag 8 mei: 1e rit – Cala Pi.
Om 10 uur ben ik mijn fiets gaan ophalen en was enigszins wat teleur- gesteld want het was niet de e-bike die ik voorgesteld heb.
Hij bolt goed en dat is ook heel belangrijk.
Voor de middag was er weinig zon door de mist en na de middag werd het geleidelijk zonniger en ook warmer tot 23°. Ik ben naar Cala Pi gefietst langs heel mooie fietswegen en toen ik terug in het hotel kwam had ik
76 km op de teller staan. Meer moet dat niet zijn om te beginnen.

Donderdag 9 mei: 2e rit – Randa
Om 9.30 uur vertrokken. Via de oude baan, steeds klimmen en dalen, naar Llucmajor. Na een korte drank en plasstop naar Randa en onmiddellijk naar boven naar het klooster. Prachtige uitzichten in alle windstreken. Genieten in het zonnetje met een stuk kaastaart en koffie. Afdalen tot in Randa en vervolgens naar Algaida om langs de baan evenwijdig met de autostrade terug naar de kust te fietsen. Onderweg nog een drankstop.
Prachtig weer en ongeveer 25°. Weinig wind.
Totaal: 70 km op de teller en dit op 4 uur.

Vrijdag 10 mei: 3e rit – bergrit
Om 9.30 uur vertrokken op zeeniveau, naar Santa Maria op 132 m hoogte. Drank en plasstop. Vervolgens naar Alaro, geleidelijk stijgen tot 252 m.
Via de Puig Oriënt (498 m) naar Oriënt en middagstop. Ik moet de schaduw opzoeken want het is zeer warm. Vervolgens naar Bunyola over de Coll d’Horor (550 m). In Bunyola een korte stop en vanaf dan gaat het in dalende lijn terug naar Palma en de kust.
Na 4.30 uur fietsen staan er 82 km op de teller.
Het was vandaag zeer warm en plaatselijk was het bijna 30°.

Zaterdag 11 mei: een dagje Palma.
Met de bus naar Palma. Een rondwandeling en zoveel als mogelijk de schaduw opzoeken want het is terug heel warm.
Na de lunch met de bus naar het winkelcentrum Fan en shoppen.
Terug de bus op naar het hotel. Ik heb die dag 14 km gewandeld in Palma en het winkelcentrum Fan.
Het is nogal laat geworden deze avond door het feit dat ik een afspraak had met Vlaamse vrienden. Samen gegeten en gedronken op onze vriendschap.

Zondag 12 mei: 4e rit – Puerto Soller
Omdat het gisteren avond vrij laat geworden was heb ik mij deze morgen overslapen. Het was reeds 8 uur toen ik wakker werd.
Toch ben ik om 10 uur vertrokken voor mijn langste rit voor deze vakantie. Via mooie fietspaden dwars door de stad Palma ben ik naar Puerto Soller gefietst. Om Puerto Soller te bereiken moet ik wel de Col van Soller over. Die Col heb ik reeds meer dan 30 keren opgereden van beide zijden.
Na 48 km bereik ik Puerto Soller voor de middagstop en daarna nog wat te genieten van dit mooie haventje. Het oude trammetje doet ook nog steeds zijn werk. Dan de terugweg. Terug de Col over, richting Palma. Opnieuw langs mooie fietspaden dwars door de stad.
Na 94 km bereik ik hotel Helios en heb ik 5.30 uur gefietst. Mijn batterij was bijna plat maar ik heb het gehaald, zonder zelf te moeten trappen zonder ondersteuning.

Maandag 13 mei: 5e rit – Puig de Sant Miguel
Om 10 uur vertrokken voor een prachtige rit in het binnenland. Via de parallelweg van de Ma 19 naar Llucmajor en dan doorfietsen naar Porreres waar ik een korte maar krachtige beklimming maak naar de kerk van Montesion. Terug afdalen en dan naar Montuïri en de Puig de Sant Miguel voor de middagstop. Daarna terug afdalen en via Algaida en Llucmajor terug naar de kust. Voor ik de laatste km’s naar het hotel fiets, nog een drankstop bij Frank en Carmen in La Terraza waar ik een lekkere Kwaremont naar binnen werk.
Ik zou vandaag een korte rit doen, wel hij was korter dan gisteren. Nu staan er 89 km op de teller en dat zijn er 5 minder dan gisteren.
Morgen een kortere tocht want in de late namiddag moet ik mijn fiets binnen leveren.

Dinsdag 14 mei: 6e en laatste rit – molenroute
Bij schitterend mooi weer neem ik om 10 uur de start voor de laatste rit.
Mijn tocht staat voornamelijk in het teken van de windmolens en het fruit.
Om 13.30 uur ben ik terug en neem ik de lunch in de omgeving van het hotel. Daarna maak ik mijn fiets in orde om binnen te geven tegen 16 uur en daarna ga ik wandelen.
Totaal fietstocht vandaag 51 km en ook 10 km gewandeld.
Op 6 dagen heb ik in totaal 462 km gefietst en 54 km gewandeld.

Woensdag 15 mei: terugreis
Vlucht FR2916 van Ryanair vertrekt in Palma om 15:45′ en komt omstreeks 18 uur aan op Zaventem.
Auto ophalen en terug naar Eeklo.

Nadat ik onderweg nog een frietje ben gaan stekken was ik om 20.30 uur terug op mijn thuisbasis.
Ook al was ik in mijn eentje, mijn sleutel heb ik altijd bij.

Een bedanking kaart die vroeger door klanten gemaakt werd.