Fietsvakantie Menorca september 2015

Van 12 tot en met 26 september 2015

Verblijf in Hotel **** Club Almirante Farragut ****

Zaterdag 12 september:
Vlucht HQ 6448 brengt de fietsgroep van Zaventem naar Menorca.
Bij aankomst in het hotel worden de valiezen opgeborgen in de bergruimte en volgt er een uitgebreid ontbijt, gratis aangeboden door Organizacion Royal. Na de checkin gaan we wandelen naar Ciutadella en maken we uitvoerig kennis met de 2e grootste stad van het eiland. Ciutadella was vroeger de hoofdstad maar nu is dit Mahon.
Om 17 uur worden de fietsen geleverd.
Zondag 13 september:
Na het ontbijt start om 9.30 uur onze eerste fietstocht.
We fietsen langs de westzijde van het eiland, eerst richting Ciutadella en vervolgens naar Sa Caleta, Santandria, Cala Blanca, Cap d’Artruix naar Cala en Bosc waar we een drank en plasstop hebben. Via een aantal kleine, deels verharde en niet verharde fietsbaantjes rijden we terug naar Ciutadella waar we de middagstop hebben.
Na de middag fietsen we naar Punta Nati. Aan de vuurtoren maken we een korte wandeling op de klippen en daarna fietsen we terug naar het hotel.
Bij aankomst in het hotel staan er 50 km op de teller en hebben we 3.30 uur gefietst.

Maandag 14 september:
Om 9.30 uur start onze 2e rit.
Vandaag fietsen we naar het zuiden.
Via Ciutadella fietsen we langs mooie fietsbaantjes naar Cala Marcarella voor een korte drank en tankstop. Vervolgens fietsen en wandelen we met de fiets aan de hand door een prachtig natuurgebied naar Santa Galdana voor de middagstop.
Via Ferreries gaat de tocht naar Es Migjorn gran en dan langs een golvend parcours naar Sant Tomas waar het einde van onze rit ligt.
Bij aankomst in Sant Tomas staat de minibus en de aanhangwagen klaar om ons terug naar het hotel te brengen. Vandaag staan er 40 km op de teller en hebben we 3 uur gefietst.

Dinsdag 15 september:
Om 9.30 uur komt de minibus ons ophalen aan het hotel.
We rijden naar Es Mercadal waar onze rit start naar het oosten met aankomst in Mahon, de hoofdstad. Vandaag zijn het allemaal rustige fietsbaantjes en regelmatig gaat het er golvend aan toe. In Mahon is het drukker en we fietsen door tot in Es Castell met bezoek aan de haven. We fietsen terug richting Mahon om halt te houden in de haven voor het middagmaal.
Na het middagmaal fietsen we bergop naar het centrum van Mahon voor een bezoek.
We fietsen tot aan Velosjoan en sluiten onze fietstocht af.
De fietsen worden ingeladen en we keren terug naar het hotel.
We hebben vandaag 31 km gefietst en dit op 2 uur.

Woensdag 16 september: rustdag
Vandaag is er een vrije dag. Niets moet, alles kan.
Om 10 uur start er een wandeling in de omgeving van het hotel.
Om 13.30 uur voorzien wij een feestje bij Vincente waar we het gerecht van het eiland proeven. We beginnen met een aperitief, met tapa’s. Vervolgens is er ‘Caldereta de Langosta’ a volonté met water en witte wijn. Er volgt een nagerecht, een koffie naar keuze en als afsluiter presenteert Vincente nog een degustief.
Over prijs gaan we het niet hebben want je zou er van achterover vallen.

Donderdag 17 september:
De rit nr 4 brengt ons naar het zuid-oosten van het eiland.
aan Velosjoan staan de fietsen op ons te wachten. We fietsen richting Es Castell langs de kust. Rechtsaf het binnenland in naar Sant Lluis en vervolgens naar Punta Prima voor een drank en plasstop. We volgen de kust in westelijke richting naar Biniancolla en Binibeca Vells voor de middagstop. We nemen een vrij middagmaal in een enig mooi decor van allemaal witte huisjes. Net voor Binidali gaat het rechts naar Sant Climent dat tevens het eindpunt van onze fietstocht is.
De minibus staat ons op te wachten en brengt ons terug naar het hotel.
In 2.15 uur hebben we 30 km gefietst.

Vrijdag 18 september:
5e en laatste rit. Ook wel de koninginnerit genoemd.
De minibus brengt ons naar Es Mercadal. Hier start onze fietstocht richting uiterste noorden. We rijden door het mooie Playa del Norte naar Cap de Cavalleria. Een vuurtoren met enorme vergezichten.
Vervolgens rijden we eventjes terug om dan de weg naar Fornells te nemen. In Fornells gebruiken we vrij het middagmaal en fietsen nog even door naar de Moorse toren en brengen een bezoek aan de Lourdesgrot. In Fornells doen we nog een terrasje terwijl we wachten op de minibus die ons terug naar het hotel brengt.
De laatste fietstocht brengt opnieuw 30 km op en daarvoor hebben we 1.50 uur gefietst.

Zaterdag 19 september:
Vroeg in de morgen valiezen pakken en na een kort ontbijt naar de luchthaven voor transfer naar Zaventem.
Vlucht HQ 6449 vertrekt om 9u10 en brengt de fietsgroep terug naar huis.
Ik neem afscheid en nadat de groep is ingecheckt begeef in mij naar de aankomst want de vlucht HQ 6448 brengt de volgende groep.
Na aankomst is er de transfer naar het hotel en bij aankomst staat de groep een heerlijk ontbijt te wachten, dat gratis wordt aangeboden door Organizacion Royal.
Na de checkin gaan we wandelen in Ciutadella.
Op 17 uur worden de fietsen uitgetest.

Zondag 20 september:
1e rit op de westkust van Menorca.
Via Ciutadella fietsen we naar Cala en Bosc en langs mooie en minder mooie fietsbaantjes keren we terug naar Ciutadella voor de middagstop.
Na de middag fietsen we naar Punta Nati en daarna terug naar het hotel.
Vandaag is onze begeleidster niemand minder dan Ester.
Na 3.30 uur en 51 km op de teller bereiken we ons hotel.
Net als vorige week hebben we nu ook 1 lekke band.

Maandag 21 september:
2e rit naar het zuiden.
Naar Cala Marcarella voor een tussenstop en dan door een mooi natuurgebied naar Cala Galdana voor de middagstop. Na de middag fietsen we verder naar Es Migjorn Gran om aan te komen in Sant Tomas.
We hebben 42 km gefietst op 3.30 uur bij zeer warm weer.

Dinsdag 22 september:
3e rit naar het oosten.
Vandaag is onze aankomstplaats de hoofdstad Mahon.
We vertrekken om 9.30 uur met de bus aan het hotel naar Es Mercadal waar onze fietstocht start. Langs heel wat mooie fietspaden komen we op de middag in Mahon en fietsen onmiddellijk door naar Es Castell voor een bezoek aan de haven.
We keren terug naar Mahon voor het middagmaal in de haven.
Om af te sluiten is er nog vrije tijd in de stad. Sommigen gaan shoppen in de winkelstraat, anderen gaan met mij mee op verkenning in de oude stad en de haven. We hebben 2.30 uur gefietst en er staan 33 km op de teller.

Woensdag 23 september:
Rustdag en feesten.
Niets moet, alles kan en we hebben een feestje gemaakt bij Vincente.
Om de spijsvertering goed voor te bereiden maken wij om 10 uur een wandeling in de omgeving. Net als de week ervoor hebben we gezellig samen geproefd van het gerecht van Menorca ‘Caldereta de langosta’.
Menu van de dag: aperitief naar keuze met 6 tapa’s. Caldereta de langosta à volonté met water en wijn zoveel men wou. Nagerecht en koffie of thee.
Als toemaatje nog een degustief van het huis. Dit alles voor een spotprijs die ik niet ga verklappen.

Donderdag 24 september:
4e rit naar het zuid – oosten.
We beginnen waar we dinsdag gestopt zijn. In Mahon aan Velosjoan fietsen we richting Es Castell om vervolgens de kust te verlaten om naar Sant Lluis te fietsen. Een tussenstop is voorzien in Punta Prima.
Vervolgens fietsen we naar Biniancolla en Binibeca Vell voor de middagstop.
Langs een golvend parcours bereiken we Sant Climent, het eindpunt van deze rit.
Vandaag hebben we op de kop 30 km gefietst en we hebben daar 2.15 uur voor nodig gehad.

Vrijdag 25 september:
5e en tevens laatste rit: naar het noorden.
Om 9.30 uur vertrekken wij met de minibus richting Es Mercadal.
Ester neemt vandaag de groep op sleeptouw.
We fietsen richting noorden tot aan de Far de Cavelleria. Onderweg houden we even halt om een mooi natuurstrandje te bezichtigen. Vervolgens keren we terug om dan richting Fornells te fietsen waar tevens het eindpunt van onze rit is.
Na de middagstop is iedereen een uurtje vrij en dan fietsen we nog een stukje verder tot aan de toren met mooi uitzicht. We bezoeken de Lourdesgrot en keren terug tot in de haven van Fornells waar we op een terrasje wachten tot Joan en de bus ons komt oppikken. Opnieuw, juist 30 km en dit op 1.50 uur.

Zaterdag 26 september:
Zeer vroeg in de morgen valiezen inpakken, naar het restaurant voor een licht ontbijt en om 6u15′ vertrekt de bus naar de luchthaven.
Vlucht HQ 6449 vertrekt om 9u10′ richting Zaventem en om 11uur zetten wij terug voet op Belgische bodem.

2 mooie fietsweken zijn voorbij gevlogen.
Met dank aan de fietsers voor de aangename sfeer in de groep.

Hopelijk tot nog eens op één van de andere fietsvakanties van Organizacion Royal.
Mallorca – Lanzarote – Menorca