Climbing for life 2012

Zaterdag 1 september 2012

Op zaterdag 1 september 2012 heeft de 2e editie van Climbing For life plaats.
Samen met 3.499 anderen proberen we één van de mooiste Franse cols te beklimmen: de Col du Galibier.
Er wordt niet alleen gefietst voor de eigen prestatie maar ook voor het goede doel. Door onze deelname aan Climbing For Life worden er fondsen ter beschikking gesteld aan verschillende vzw’s die zich dagdagelijks inzetten voor de astma- en mucovicidose problematiek.
Opnieuw zullen 19 personen die geconfronteerd worden met deze long- en ademhalingsaandoeningen zelf proberen de top van de Galibier te overwinnen, onder hen 7 astma- en 12 mucopatiënten. Het toont aan dat deze mensen alvast niet bij de pakken blijven zitten en dat ze op een verantwoorde manier aan sport kunnen doen. Onder leiding van professor Lieven Dupont en het team van Energy Lab werd deze groep optimaal getraind en begeleid om op 1 september het beste van zichzelf te geven.
Opmerking: peters en meters van het project – Vlaams minister-president Kris Peeters, Lucien Van Impe, Philippe Gilbert, Piet Goddaer, Frederick Sioen en Roos Van Acker
Deze campagne loopt in samenwerking met de Belgische Vereniging voor Pneumologie vzw, astma- en Allergiekoepel, Belgische Vereniging voor Respiratoire Kinesitherapie en Muco verenging vzw.

Dinsdag 28 augustus:
De afreis.
Vertrokken in Merelbeke om 7 uur en na een voorspoedige reis aangekomen in Auris en Oisans om 17.30 uur. Het weer was goed en ook het hotelletje “Auberge de la Foret” was zeer goed.

Woensdag 29 augustus:
Om 10 uur zijn we vertrokken voor de beklimming van Alpe d’ Huez. Bij de start hadden we een plensbui maar het klaarde vlug uit en het werd zomers warm.
Met ons vieren hebben we elk in eigen tempo de beklimming tot een goed einde gebracht. Tegen de middag was iedereen boven.

Donderdag 30 augustus:
Verplaatsing naar Valmeinier. Naarmate we onze bestemming naderen wordt het weer slechter en het is zelfs beginnen regenen. Via het dal gaat het naar de Col du Lautaret en de Col du Galibier om dan vervolgens Valloire te bereiken. Vanuit Valloire gaat het dan via de Col du Télégraphe naar de top van de Col de Valmeinier waar ons verblijf voor de volgende drie dagen zich bevind. Het weer beloofd weinig goeds want boven op de Col du Galibier sneeuwt het lichtjes.

Ons verblijf ligt boven op de Col de Valmeinier een skioord.

Vrijdag 31 augustus:
Het is mistig en koud. Op de Col du Galibier is er terug sneeuw gevallen en deze wordt geruimd. De voorziene tourtocht is gedeeltelijk geannuleerd en wij besluiten vandaag niet te fietsen. We gaan de zon opzoeken in Italië. Via de Frejustunel rijden we Italië binnen waar de zon schijnt en geen wolkje te bespeuren is. Het is wel fris.
We zijn terug naar Valmeinier gereden via de Col du Galibier door de sneeuw. Ook boven op de Col de Valmeinier (1800m) waar we verblijven was het aan het sneeuwen. Dat beloofd niet voor de volgende dag.

De dag werd afgesloten met een pastaparty en gezellig samenzijn. Daarna was het afwachten wat de volgende dag zou brengen.

Zaterdag 1 september:
Bij het ontwaken was er mist, regen, natte sneeuw en het was bere koud.
De beklimming van de Col du Galibier zagen we niet zitten. Tot Valloire fietsen zagen we ook niet zitten. We zijn dan maar met de wagen naar Valloire gereden. Toch zijn er zeer veel die in deze barre weersomstandigheden de beklimming gedaan hebben.
Na de middag zijn we terug naar ons verblijf gereden en ik heb dan maar wat gewandeld. Fietsen zag ik niet zitten. Er was te veel schrik om onderuit te gaan.

Zondag 2 september:
De terugreis.
Raar maar waar. Toen we opstonden en de gordijnen open trokken was er een bijna heldere hemel met boven in de bergen heel veel sneeuw. Ook de temperatuur was milder. De terugreis is heel vlot verlopen en we hopen er volgend jaar terug bij te zijn maar dan bij betere weersomstandigheden.

De trofee hadden we reeds vooraf ontvangen. Door het bar slechte hebben we niet gefietst. De berg loopt niet weg en volgend jaar op 31 augustus krijgen we een nieuwe kans.