Mont Ventoux 2009

Ventourist – Ventousiast

Van donderdag 18 tot en met maandag 22 juni 2009

Op 19 oktober 2008 was er in het Sporta Centrum in Tongerlo het weerzienstreffen. In de voormiddag kom men zich uitleven bij een fietstocht van 70 of 100 km en na de middag was er een terugblik op de voorbije editie van Ventourist-Ventousiast. Het ingezamelde sponsorgeld werd verdeeld en tenslotte werd de editie 2009 voorgesteld.
De datum werd 20 juni 2009. Er kon ter plaatse niet worden ingeschreven omdat de website volledig vernieuwd werd en deze pas in de late namiddag online zou zijn.
Bij mijn thuiskomst heb ik onmiddellijk de computer opgestart en naar de vernieuwde website van Sporta gegaan. Ik heb geen minuut getwijfeld en onmiddellijk ingeschreven. Mijn deelnemingsnummer is 0146.
De volgende dag heb ik ook gereserveerd voor een hotelkamer en een plaats op de bus voor mij en mijn fiets.

Donderdag 18 juni:
Afspraak om 18 uur in het Sporta-centrum in Tongerlo om aan te melden, de fietsen te laden en omstreeks 20 uur te vertrekken richting Provence.

Vrijdag 19 juni:
Na een vlotte busreis bereiken we in de loop van de voormiddag Carpentras en nemen we onze intrek in de verschillende hotels. Ik verblijf met nog een 10-tal andere deelnemers in hotel L’Univers in het centrum van Carpentras.
In de loop van de namiddag heb ik mijn rugzak naar Bedoin gebracht met reservekledij. Die rugzak werd naar de top gebracht zodat ik daar over droge en warme kledij kon beschikken. Ik ben wel kletsnat toegekomen in Bedoin en daar heeft een plots opkomende onweersbui voor gezorgd.
In het terug naar het hotel in Carpentras rijden heb ik mij eens goed laten gaan in de kersenlaars. De kersen hingen met grote trossen aan de takken en smaakten zeer zoet.

Zaterdag 20 juni:
De dag van erop of eronder. Reeds om 5.45 u uit de veren om zo vroeg mogelijk te kunnen vertrekken.
Om 7.20 u ben ik samen met een aantal andere Ventouristen uit het hotel vertrokken en om 8.25 u stond ik aan de start in Bedoin.
De beklimming is zeer vlot verlopen en ik heb mijn tijd van vorig jaar met ruim een half uur verbeterd.
Boven was het zeer koud en de zware mistralwind zorgde ervoor dat iedereen zo vlug mogelijk terug naar beneden was. Ik ben afgedaald naar Sault.
In Sault heb ik even uitgeblazen, koekjes en bananen gegeten, wat gedronken, even geplast en een nieuwe beklimming aangevat. De beklimming van uit Sault die 26 km lang is heb ik afgelegd in een kleine 3 uur. Op enkele km voor de top werd ik geplaagd door krampen door de hevige koude wind en moest ik afstappen. Ik vreesde om de top niet te halen maar na wat wrijf en knijpwerk, heb ik een 200 meter verder gestapt met de fiets aan de hand en als de krampen over waren heb ik de top al rijdend kunnen bereiken.
Toen ik het hotel bereikte stonden er 132 km op de teller en mijn pijp was ver uit.
Een goed warm bad en een stevig avondmaal met een paar glazen wijn kunnen wonderen doen en reeds om 21 uur was het bedtijd.

Zondag 21 juni:
Een zonnige maar vooral zeer winderige dag. Een dag van in de voormiddag, genieten van het stadje Carpentras en in de namiddag van feesten en ervaringen van de voorgaande dag uitwisselen.
Na het slotfeest werden de meeste fietsen reeds terug ingeladen zodat wij op maandagmorgen zo vroeg als mogelijk terug naar huis konden vertrekken.

Afspraak volgend jaar.