De ronde van Brussel Nationaal

De naam “De ronde van Brussel Nationaal” zegt het zelf. Het betreft een fietstocht rond onze nationale luchthaven van Zaventem.
De fietstocht wordt georganiseerd door Bike Events en voor de fietstocht worden fietsen verhuurd door de fietsenfabriek Ludo.

De vertrekplaats van de fietstocht is gelegen aan de fietsenfabriek LUDO op de Leuvensesteenweg 175 te 3070 Kortenberg.
Er wordt gefietst met kwaliteitsfietsen van het model Granville.
Ieder seizoen zijn het splinternieuwe fietsen en op het eind van het seizoen worden deze tegen een zacht prijsje van de hand gedaan.
De fietsen waar wij hier van gebruik maken zijn aan hun tweede rit toe.

Voor de start genomen wordt van de fietstocht geeft de gids Marcel uitleg over het verloop van de fietstocht en aan de hand van een kaart kunnen we op voorhand het traject zien en waar we overal zullen halt houden.

De eerste stopplaats is de uiterst zuidelijke punt van de luchthaven. Daar is er een heel mooi overzicht van de luchthavengebouwen, van de start- en landingsbanen en van de radarinstallaties.

We rijden meer in westelijke richting voorbij de terminal van HDL en dwarsen het drukke toegangsverkeer naar en van de luchthaven, op weg naar Brucargo.

De vliegtuigen zijn nooit ver weg en we naderen de middagstop waar er ons een rijk gevulde picknick zak opwacht. Belegde broodjes met ham en kaas, yoghurt en fruit, dat is de inhoud van de zak en de daarbij horende drank wordt door Jean van Bike Events betaald.
In Melsbroek, onder de toren wordt de picknick gebruikt.

Voor we terug vertrekken overleggen Jean en Marcel nog even want er komen terug dreigende wolken opzetten.
Vanaf nu gaat het oostelijke richting en we passeren ook de plaats waar in 1961 een Boeing 707 van Sabena neerstortte en er 73 slachtoffers waren.

We komen nu pal onder de landingsbaan terecht en de vliegtuigen komen hier amper 100 meter boven ons hoofd naar beneden.

De Ronde om Brussels Airport
Het domein van de luchthaven strekt zich uit over 3 gemeenten: Steenokkerzeel – Zaventem – Machelen, en omvat 1300 ha en heeft een omtrek van 20 km. Deze tocht voert ons rond dit enorme complex waar circa 12.000 mensen tewerkgesteld zijn en 45 vliegtuigbewegingen per uur worden genoteerd.
Je komt er ondermeer voorbij de radar, het zend- en ontvangstcentrum, het vrachtcomplex Brucargo en de militaire gebouwen van de 15e wing. Je fietst door het gehucht Lemmeken (Berg) waar in 1961 een Sabena Boeing 707 neerstorte en van daar richting 25R, de 3.628 meter lange start- en landingsbaan. Om deze boeiende tocht te eindigen stop je nog even onder de wielen van de landende vliegtuigen.
Fietsen met opstijgende en landende vliegtuigen binnen handbereik is een aparte ervaring die verrast van het begin tot het einde.
De totale afstand bedraagt 30 km.
Je kunt de tocht fietsen op verschillende zaterdagen en zondagen vanaf april tot eind oktober. Het is tevens mogelijk op andere tijdstippen de tocht te boeken.

FIETSTREFPUNT: BIKE EVENTS
Leuvensesteenweg 175
3070 Kortenberg

Tel: 02 759 85 19
e-mail: Bike.events@skynet.be
website: www.bike-events.be

Naast de besproken fietsroute heeft Bike Events nog een aantal andere fietsroutes voor u uitgewerkt.
Park en Zoniënroute – 35 km
Het mooie land van Rubens en Teniers – 32 km
De witloofroute – 28 km
De kanaalroute – 40 km