HET MOOISTE PLEKJE VAN WAARSCHOOT

De Lieve aan Beirtjesbrug.

Waarschoot heeft ontelbare mooie plekjes en Pasar heeft er drie van geselecteerd.
De leden van Pasar over het ganse Vlaamse land konden het voor hen mooiste plekje van Waarschoot kiezen en het Plekje langs DE LIEVE aan BEIRTJESBRUG kwam er als het mooiste uit.
Ter gelegenheid van de inhuldiging van het bordje van dit mooiste plekje werd er een wandeling georganiseerd van uit het dorp naar Beirtjesbrug.
Een wandeling onder een zeer ruime belangstelling (88 deelnemers) langs hoe kan het anders dan langs "Het Lievepad".
De wandeling "Het Lievepad" start eigenlijk aan de kerk.
Oorspronkelijk was dit een éénbeukige gotisch kerkje dat kort na 1250 gebouwd werd. Het werd herhaaldelijk uitgebreid en verbouwd tot deze uiteindelijk breder geworden was dan ze lang is. Op oudejaarsnacht 2001-2002 woedde een hevige brand en werd de kerk bijna volledig vernield.
Met oog voor de historiek van het gebouw en de site heeft men met hedendaagse elementen de kerk hersteld.

waars23.jpg waars30.jpg

Via de Stationsstraat, de Metaalstraat en Hovingen, wandel je voorbij het kerkhof naar links de aardewegel, de Gastels in. Deze wegel brengt je naar De Lieve.

waars10.jpg waars13.jpg
waars28.jpg waars12.jpg

Je bent op de plaats waar het omdoen is vandaag. De gedenkplaat van het mooiste plekje wordt plechtig ingehuldigd door Mevrouw Nicole De Vos, Schepen van Toerisme van Waarschoot. De plaat was gehuld in de vroegere vlag van Vakantiegenoegens, onze vroegere naam van de vereniging.

waars5.jpg waars6.jpg
waars7.jpg waars1.jpg
waars3.jpg waars2.jpg
waars4.jpg waars8.jpg
waars9.jpg waars11.jpg

Na het gebruik van een drankje en een hapje ging de wandeling verder langs De Lieve tot aan Bekebrug. Via een ommetje kwamen wij voorbij Priorij OLV Ten Hove in de volkmond beter gekend als het Rattekasteel.

waars14.jpgwaars17.jpg
waars18.jpg waars19.jpg
waars20.jpg waars22.jpg

De wandeling eindigde aan het Cultureel Centrum waar de spijs en drank stond te wachten.
De spijs was een stevig belegde boterham met kaas of ham. De drank was naar believen maar Blonde en Donkere Leffe waren zeer in trek. Als nagerecht was er rijstpap op grootmoeders wijze met bruine suiker en gewone lepeltjes.
Tussendoor werd het jaarprogramma 2010 voorgesteld. Een goed gevuld en evenwichtig jaarprogramma waar elkeen terug aan zijn trekken komt.

Meer foto's op de website: www.pasar.be/waarschoot
De wandelbrochure "Het Lievepad" is momenteel niet verkrijgbaar omdat deze aan herwerking toe is.
Aan de kerk start ook "De Lieveroute" een fietsroute die over een afstand van 42 km over de gemeenten Waarschoot, Zomergem en Lovendegem loopt. Deze route is verkrijgbaar bij de Toeristische Diensten in het Meetjesland.

waars25.jpg