Houten reuzin.

Naar aanleiding van het jaar van de Herbakker werd naar het idee van Patrick Ysebaert een houten reuzin gemaakt die een Herbakkersvrouw moest voorstellen die zich liet herbakken.
Reuzin1 foto20
De reuzin werd vervaardigd in het PTI van Eeklo en dit door de leerlingen van het 6e technische, het 6e en 7e beroeps, onder leiding van hun leerkrachten.
Het houtsnijwerk werd uitgevoerd door leerkracht houtsnijden Antoine Boute en in zijn vrije tijd bijgestaan door Raf De Vlamynck, leraar in dezelfde school.
Hieronder krijg je aan de hand van foto's het verloop van de opdracht, vanop de ontwerptafel tot het afgewerkt geheel.
De legende van de Herbakker is een legende waarbij je als je hoofd je niet aanstond het kon laten herbakken. Je hoofd werd dan afgehakt om in de oven te steken en te herbakken. Er werd een kool in de plaats gezet tegen het bloeden. Dat herbakken was ook niet zonder risico want als je hoofd te vroeg uit de oven kwam was je een halve gare. Als het te lang in de oven zat was je een uitgekookte. Als de oven te heet werd gestookt was je een heethoofd en het kon ook verkeerd gaan en dan was je een misbaksel.
legherb legherb2
legherb3
legherb4 legherb5
foto1 foto2
foto3 foto4
foto5 foto6
foto7 foto8
foto9 foto10
foto11 foto12
foto13 foto14

De reuzin werd geplaatst op de markt voor de ingangsdeur. Je kon dus onder de reuzin doorlopen om in het stadhuis binnen te gaan.
foto15 foto16
foto17 foto18
foto19 foto20
foto21
De reuzin werd plechtig onthuld en daar past natuurlijk de Herbakkersfanfare bij.
De reuzin heeft 5 maanden doorgebracht op de markt, heeft nadien een tijdje in de gebouwen van de Technische Dienst doorgebracht, om uiteindelijk bij het binnenkomen van Eeklo op de Dam een nieuw onderkomen te krijgen.